Начало За нас Реклама Контакти

Зелеви купички

Снимка за Зелеви купички
60
Време за приготвяне: 60 минути
I
Степен на трудност - Лесна
Подходяща напитка - вино

Освен че изглежда впечатляващо, това есенно ястие се приготвя бързо и лесно. В него универсалният ориз е допълнен с избрана колекция от сезонни зеленчуци, стафиди и малко мед.

СъставНеобходими продукти за 4 порции

  • 4 големи листа бяло или савойско зеле
  • 2 с. л. олио
  • 1 стрък праз, нарязан на тънки кръгчета
  • 200 г  почистена тиква или моркови, нарязани на много малки кубчета
  • 1 ч. л. мед
  • 1 с. л. бял балсамов или ябълков оцет
  • 1 ч. ч. ориз
  • 1 с. л. стафиди
  • 2 ч. ч. зеленчуков или пилешки бульон
  •  сол на вкус
  •  черен пипер на вкус

Начин на приготвяне

  1. 1.

    Слагат се да заврат 2 л вода с 1 с.л. сол и в тях се поставят листата от зеле за 3 мин. Изваждат се, слагат се в ледена вода, за да се охладят, и се подсушават. С всяко листо се покрива по една намаслена купичка. Краищата се оставят да висят навън.

  2. 2.

    Олиото се загрява и в него се слага да се запържи празът за 3-4 мин. Добавя се тиквата и се разбърква още 3-4 мин. Слагат се медът, стафидите и оцетът. Прибавя се оризът, разбърква се и се налива бульонът. Подправя се на вкус. Оставя се да къкри, докато течността се поеме.

  3. 3.

    Оризовата смес се разпределя в купичките. Завива се с висящите краища на зелевите листа. Купичките се слагат да се пекат в загрята фурна на 200° С за около 30 мин.

Вариации · Прибавете бекон или друг колбас, нарязан на кубчета, вместо тиква и стафиди.

Окт. 2008
Още подобни рецепти
Коментари