Начало За нас Реклама Контакти

Зеленчукови гювечета

Снимка за Зеленчукови гювечета
80
Време за приготвяне: 80 минути
II
Степен на трудност - Средна
Подходяща напитка - вино

Зеленчуци и ядки - основни продукти в безмесното хранене, които се съчетават особено добре, ако се сготвят заедно, точно като в тази апетитна постна рецепта.

СъставНеобходими продукти за 4 порции

  • 1 патладжан, нарязан на кубчета
  • 200 г тиква, нарязана на кубчета
  • 2 червени чушки, нарязани на кръгчета
  • 2 глави лук, нарязани на полумесеци
  • 2 с. л. зехтин
  • за соса:
  • 2 с. л. зехтин
  • 1 глава лук, ситно нарязана
  • 1 морков, нарязан на малки кубчета
  • 1 резен целина или стрък селъри, ситно нарязани
  • 1 с. л. брашно
  • 400 мл бадемово или друго ядково мляко
  • 1 с. л. пълнозърнеста горчица
  •  сол и шарен пипер на вкус
  • за коричката:
  • 4 с. л. смлени бадеми
     

Начин на приготвяне

  • 1.

    Патладжаните се слагат  за 20 мин. в 2 л студена вода, в която са разтворени 2 с. л. морска сол. Измиват се и се подсушават.

  • 2.

    В тавичка се сипват тиквата, патладжаните, чушките и лукът. Посоляват се на вкус и се разбъркват със зехтина. Запичат се 20 - 25 мин. във фурна, загрята на 200° С, като се разбъркват от време на време. Пекат се, докато леко се зачервят и омекнат. Разпределят се в 4 гювечета.

  • 3.

    За соса зехтинът се загрява и се слагат лукът, целината и морковът. Разбъркват се на огъня с лъжица вода, докато омекнат и течността се изпари. Слага се брашното и се разбърква няколко секунди. Налива се мляко и се разбърква непрекъснато, за да не се получат бучки. Посолява се, подправя се с пипер и се оставя да поври 3-4 мин. на тих огън при непрекъснато разбъркване, докато се посгъсти. Слага се горчицата и се разбърква.

  • 4.

    Сосът се разпределя в гювечетата. Отгоре се поръсват със  смлените бадеми. Запичат се 20 мин. във фурна, загрята на 180° С.

  •  
Подходящи типове вина
Ян. 2016
Още подобни рецепти
Коментари