Начало За нас Реклама Контакти

Зеленчукова супа със сос писту

Снимка за Зеленчукова супа със сос писту
50
Време за приготвяне: 50 минути
II
Степен на трудност - Средна

Традиционната провансалска зеленчукова супа е само една от безбройните характерни рецепти за този средиземноморски район. Допълнена с местния, подобен на италианското песто, сос писту, свежата гозба е чудесен избор за горещите обедни часове.

СъставНеобходими продукти за 8 порции

  1. 50 мл зехтин
  2. 2 стръка праз, нарязани на кръгчета
  3. 5 скилидки чесън, ситно нарязани
  4. 3 моркова, нарязани на кубчета
  5. ½ ч. ч. целина, нарязана на кубчета
  6. 1 малка глава финокио, нарязано на кубчета, по желание
  7. 2 л зеленчуков или пилешки бульон
  8. 1 ч. л. черен пипер на зърна
  9. 1 ч. л. листенца мащерка
  10. 2 с. л. магданоз, ситно нарязан
  11. 2 ч. ч. зелен фасул, нарязан
  12. 2 тиквички, нарязани на кубчета
  13. 2 домата, нарязани на малки кубчета
  14. за сос писту:
  15. 5 домата, обелени и нарязани
  16. 5 скилидки чесън
  17. 100 мл зехтин
  18. 1 ч. ч. листа от босилек
  19. за крутоните:
  20. 1 франзела, нарязана на тънки филийки
  21. 2 с. л. зехтин
  22. 200 г френско козе сирене, бри или крем-сирене
     

Начин на приготвяне

  1. 1.

    Зехтинът се загрява и в него се слагат празът и чесънът. Разбъркват се на умерен огън, докато станат ароматни. Добавят се морковът, целината и финокиото. Разбъркват се 2-3 мин. Налива се бульонът и се добавят черният пипер, мащерката и магданозът. Всичко се оставя да поври 10 мин.

  2. 2.

    Добавят се фасулът, тиквичките и доматите. Подправя се със сол на вкус и супата се вари още 10 -1 5 мин., докато зеленчуците станат крехки.

  3. 3.

    За сосът писту, доматите се пасират с чесъна и половината от зехтина. Добавят се листата босилек и постепенно се налива останалия зехтин, като пасирането продължава.

  4. 4.

    За крутоните филийките се намазват със зехтина и се запичат на 190° С за 4-5 мин., докато се зачервят. Върху тях се поставя по едно парче сирене и се запича още 2-3 мин., докато се разтопи.

  5. 5.

    Супата се сервира в чинии, като в средата се слагат запечените филийки, залети със соса. По желание се добавя още от него.
     


Май 2012
Още подобни рецепти
Коментари