Начало За нас Реклама Контакти

Зеленчукова гьоза

Снимка за Зеленчукова гьоза
40
Време за приготвяне: 40 минути
II
Степен на трудност - Средна
Подходяща напитка - вино

Може, разбира се, да наречем гьозата баничка, но Метин Алиев, мениджър на японския ресторант Хамачи в София, откъдето е тази рецепта, ще възрази, че японското ястие е далеч по-леко и фино от всеки вариант на баница. От друга страна баничка звучи точно толкова апетитно, колкото е вкусна всяка добра японска гьоза.

СъставНеобходими продукти за 20 броя

  • 20 оризови кори за гьоза*
  • 200 г червено зеле
  • 200 г бяло зеле
  • 200 г моркови
  • 40 г бял сусам*
  • 40 г черен сусам*
  • 20 мл саке
  • 20 мл мирин*
  • 20 мл соев сос
  • за соса:
  • 200 г соева майонеза*
  • 40 г саке
  • 40 г мирин
  • 4 стръка копър

Начин на приготвяне

  • 1.

    Зелето и морковите се настъргват на едро ренде. Добавят се соев сос, мирин и саке и се оставя на слаб огън, докато течността се изпари. След това се добавя сусамът и се сваля от котлона.

  • 2.

    2 ч. л. от приготвената смес се слагат върху всяка оризовата кора. След това кората се сгъва и леко се прищипва по края, като преди това краищата се намокрят, за да залепнат.

  • 3.

    Така приготвените гьози се задушават на пара, докато корите станат прозрачни. След това се поставят в умерено загрят тиган с няколко капки мазнина, докато основата добие златист оттенък.

  • 4.

    Сервират се със соса, приготвен от соева майонеза, мирин, саке и копър.
     

*Ако сте затруднени да откриете някой от продуктите, пишете ни на menu@menumag.bg, за да ви помогнем в търсенето.

Подходящи типове вина
Февр. 2014
Още подобни рецепти
Коментари