Начало За нас Реклама Контакти

Зелен фасул с маслини

Снимка за Зелен фасул с маслини
90
Време за приготвяне: 90 минути
I
Степен на трудност - Лесна
Подходяща напитка - вино

Свежите летни зеленчукови яхнии са сред хитовете на българската кухня, а комбинацията на зелен фасул и маслини е едно от най-добрите предложения от южната част на страната.
 

СъставНеобходими продукти за 4 порции

  1. 3 с. л. зехтин
  2. 2 глави лук, нарязани на полумесеци
  3. 3 моркова, нарязани на кръгчета
  4. 1 ч. л. червен пипер
  5. 1 кг зелен фасул, почистен
  6. 2 цели глави чесън, обелени от външните люспи
  7. 3 домата, обелени и нарязани на кубчета
  8. ½ ч. ч. зелени и черни маслини
  9. 1 с. л. брашно
  10. 2 с. л. магданоз, ситно нарязан
  11. 1 ч. л. джоджен
  12. ½ ч. ч. зелени джанки, по желание
  13.  сол на вкус
     

Начин на приготвяне

  1. 1.

    В загретия зехтин се слагат лукът и морковите, разбъркват се, докато омекнат. Слага се червеният пипер. Прибавят се чесънът и фасулът. Разбъркват се 3-4 мин. Наливат се 2 ч. ч. гореща вода, покрива се с капак и се оставя да къкри 40 мин. или докато фасулът леко омекне.

  2. 2.

    Прибавят се доматите и маслините. Ястието се оставя да къкри още 15 мин.

  3. 3.

    Брашното се слага в тиганче и се разбърква, докато много леко се зачерви и ароматът на сурово брашно изчезне. Поръсва се върху ястието, добавят се джанките, джодженът и магданозът, разбърква се и след 1 мин. се отстранява от огъня.

Подходящи типове вина
Юни 2014
Още подобни рецепти
Коментари