Начало За нас Реклама Контакти

Вегетарианска терина

Снимка за Вегетарианска терина
90
Време за приготвяне: 90 минути
II
Степен на трудност - Средна
Подходяща напитка - вино

Ако някога сте имали и най-малкото съмнение, че постните ястия не блестят с кой знае какви качества, тази рецепта ще ви убеди точно в обратното. Вкусната червена леща е допълнена с праз, чесън и много подправки и всичко това е красиво оформено в терина, което прави предложението подходящо и за празнични поводи.

СъставНеобходими продукти за 4 порции

  • 2 ч. ч. червена леща
  • 4 ч. ч. зеленчуков бульон
  • 2 с. л. зехтин или олио
  • 1 стрък пръз, нарязан на тънки кръгчета
  • 2 скилидки чесън, нарязани на ситно
  • 1/2 ч.л. кимион
  • 1/2 ч. л. джоджен
  • 1/2 ч. л. чубрица
  • 2 с. л. нарязан пресен магданоз
  • 1-2 с. л. лимонов сок
  • 1 ч. л. настъргана кора от лимон
  • 4 с. л. трохи от пълнозърнест хляб
  • 1 с. л. сусам

Начин на приготвяне

  1. 1.

    Лещата се измива и се слага да се свари със зеленчуковия бульон за около 20 мин.

  2. 2.

    През това време празът се задушава в зехтина за 6-7 мин., добавя се чесънът и се разбърква 2-3 мин. Слагат се кимионът, чубрицата и джодженът, разбъркват се и се отстраняват от огъня.

  3. 3.

    Сварената леща се прецежда от останалата течност и леко се пасира с вилица, но не с пасатор. Към нея се добавят сместа с праза, магданозът, лимоновият сок, кората от лимон и половината от трохите. Посолява се на вкус.

  4. 4.

    Съд за печене се намазва с мазнина и се поръсва с останалите трохи и сусама. Всичко се сипва в него и се слага да се пече 30 мин. на 180°С. Охлажда се и се сервира с препечени филийки.

Вариации · Използвайте лук вместо праз. · Опитайте с обикновена леща, но я варете още 10-15 мин. · Облечете стените на съда за печене с резени бекон.

Дек. 2008
Още подобни рецепти
Коментари