Начало За нас Реклама Контакти

Трахана

Снимка за Трахана
III
Степен на трудност - Сложна

Траханата е интересна и позабравена балканска вкуснотия. Употребява се вместо паста или ориз в супите, или от нея се сваряват 6 с. л. в 1 л вода и с получената кашичка се заливат запържени в масло залци хляб, поръсени със сирене. Предложената тук рецепта е за кисела трахана, обогатена със зеленчуци.

СъставНеобходими продукти за 500 г

  • 500 г брашно
  • 1 с. л. мая на прах
  • 1 ч. л. сол
  • 2 с. л. счукан сусам
  • 300 мл кисело мляко
  • 2 червени чушки
  • 1 с. л. доматено пюре

Начин на приготвяне

  1. 1.

    Чушките се слагат за 5 мин във вряща вода, заливат се със студена, обелват се и се нарязват за ситно.

  2. 2.

    Брашното се пресява и се разбърква с маята и солта. Прави се кладенче и в него се слагат киселото мляко, доматеното пюре, сусамът и чушките. Омесва се твърдо тесто.

  3. 3.

    Тестото се оставя да втаса 4-5 пъти на стайна температура. След всяко втасване се премесва. Целта е тестото да стане кисело.

  4. 4.

    Накъсва се на малки топки и се оставя да се суши на слънце или във фурната на 50 С, на вентилатор.

  5. 5.

    Когато поизсъхнат се натрошават на по-малки парчета или се настъргват на едро ренде. Отново се слагат да изсъхнат.

  6. 6.

    Съхраняват се в торба от плат или в малки торбички във фризера.


Галерия
Юни 2014
Още подобни рецепти
Коментари