Трахана
Траханата е интересна и позабравена балканска вкуснотия. Употребява се вместо паста или ориз в супите, или от нея се сваряват 6 с. л. в 1 л вода и с получената кашичка се заливат запържени в масло залци хляб, поръсени със сирене. Предложената тук рецепта е за кисела трахана, обогатена със зеленчуци.
СъставНеобходими продукти за 500 г
- 500 г брашно
- 1 с. л. мая на прах
- 1 ч. л. сол
- 2 с. л. счукан сусам
- 300 мл кисело мляко
- 2 червени чушки
- 1 с. л. доматено пюре
Начин на приготвяне
- 1.
Чушките се слагат за 5 мин във вряща вода, заливат се със студена, обелват се и се нарязват за ситно.
- 2.
Брашното се пресява и се разбърква с маята и солта. Прави се кладенче и в него се слагат киселото мляко, доматеното пюре, сусамът и чушките. Омесва се твърдо тесто.
- 3.
Тестото се оставя да втаса 4-5 пъти на стайна температура. След всяко втасване се премесва. Целта е тестото да стане кисело.
- 4.
Накъсва се на малки топки и се оставя да се суши на слънце или във фурната на 50 С, на вентилатор.
- 5.
Когато поизсъхнат се натрошават на по-малки парчета или се настъргват на едро ренде. Отново се слагат да изсъхнат.
- 6.
Съхраняват се в торба от плат или в малки торбички във фризера.