Начало За нас Реклама Контакти

Тофу кюфтенца с гарнитура от екзотични гъби

Снимка за Тофу кюфтенца с гарнитура от екзотични гъби
60
Време за приготвяне: 60 минути
II
Степен на трудност - Средна
Подходяща напитка - вино

Въпреки опасенията на мнозина, веган ястията могат да са изключително вкусни. Тази рецепта, вдъхновена от Далечния изток, е добро доказателство за твърдението.

СъставНеобходими продукти за 4 порции

  • за кюфтенцата:
  • 500 г картофи, обелени и нарязани
  • 200 г сирене тофу
  • 1 маринована чушка, нарязана на ситно
  • 2 с. л. маслини без костилки, нарязани
  • 2 с. л. червен лук, нарязан на ситно
  • 2 с. л. нарязан магданоз
  •   сол и черен пипер на вкус
  • 1 с. л. олио
  • за гарнитурата:
  • 2 с. л. олио
  • 1 с. л. настърган джинджифил
  • 2 ч. ч. пресен лук или праз, нарязан на ситно
  • 2 ч. ч. консервирани гъби - шийтаке, намеко и др.
  • 2 с. л. соев сос
  • 1 скилидка чесън, нарязана на ситно
  • 1 ч. л. мед
  • 1 ч. л. оцет

Начин на приготвяне

  1. 1.

    Кюфтенцата се приготвят, като картофите се слагат във вряща подсолена вода за 15 мин., докато омекнат. Прецеждат се, подсушават се и се намачкват грубо.

  2. 2.

    Сиренето се нарязва на много малки кубчета. Прибавя се към картофите заедно с маслините, чушката, лука, магданоза, солта и пипера. От сместа се оформят кюфтета, които се пекат в тиган с незалепващо покритие, леко намазан с олио, по 2-3 мин. от двете страни.

  3. 3.

    В загрятото олио се слага джинджифилът, разбърква се и се добавя лукът. Разбърква се да омекне на умерен огън 4-5 мин., след което се слагат отцедените гъби. Всичко се разбърква 3-4 мин. и се залива със смес от соевия сос, чесъна, меда и оцета. Разбърква се още 1-2 мин. и се сервира.

Вариации: Използвайте бяло саламурено сирене вместо тофу.

Подходящи типове вина
Юни 2009
Още подобни рецепти
Коментари