Начало За нас Реклама Контакти

Суши с нори

Снимка за Суши с нори
45
Време за приготвяне: 45 минути
II
Степен на трудност - Средна
Подходяща напитка - вино

Приготвянето на суши, въпреки общото мнение, не е страшно. Опитайте с този класически вариант, в който гъби, риба и зеленчуци съжителстват успешно в компактната и вече добре позната форма. Смелостта ще бъде вкусно възнаградена.

СъставНеобходими продукти за 16 парчета

  • 2 листа нори
  • 200 г готов ориз за суши
  • 150 г прясна риба тон, скариди или пушена сьомга
  • 6 сушени гъби шийтаке
  • 1 с. л. захар
  • 1 с. л. соев сос
  • 1 с. л. мирин или сухо бяло вино/вермут
  • 1 с. л. вода
  • 1 ч. л. уасаби
  • ½ краставица, нарязана на тънки пръчици
  • ½ авокадо, нарязано на пръчици

Начин на приготвяне

  1. 1.

    Гъбите се накисват в гореща вода за 30 мин. и се нарязват на много тънки ивици. В тиган се слагат да заврат заедно захарта, соевият сос, миринът и водата. Прибавят се гъбите и се разбъркват, докато течността се изпари.

  2. 2.

    Листът нори се поставя върху рогозка за суши с лъскавата страна надолу, разпределя се оризът, прави се каналче на 2 см от края и се намазва с пастата уасаби. Отгоре се подреждат резените риба, краставица, гъби и авокадо. Завива се на стегнато руло. Краищата се подравняват и рулото се нарязва се на 8 парчета с остър нож. Така се приготвя и второто руло.


Подходящи типове вина
Май 2009
Още подобни рецепти
Коментари