Начало За нас Реклама Контакти

Сос от сливи

Снимка за Сос от сливи
45
Време за приготвяне: 45 минути
II
Степен на трудност - Средна
Подходяща напитка - вино

Този сладко-кисел и доста гъст сос е изключително популярен в своята родина, а имайки предвид и хилядите, а може би милионите, китайски ресторанти, и по целия свят. Той придружава най-вече пържени ястия, както и свинско, и патешко месо.

СъставНеобходими продукти за 0

  • 100 мл вода
  • 50 г захар
  • 1 с. л. винен оцет
  • 200 г  сини сливи, почистени, обелени и пасирани
  • 1 с. л. слънчогледово олио
  • 1 сушена чили чушчица, почистена от семките и нарязана на фини лентички
  • 1 скилидка чесън, ситно нарязана
  • 1 малка глава лук, ситно нарязан
  • 1 тънък резен джинджифил

Начин на приготвяне

  1. 1.

    С водата и захарта се приготвя светъл карамел в дълбок тиган за сосове. Добавя се оцетът, разбърква се, за да се разтвори карамелът, и се оставя да поизври. Добавя се сливовото пюре и след като кипне, се оставя да къкри 10-20 мин.

  2. 2.

    В друг тиган се сгорещява олиото и чили чушката се сотира, докато стане яркочервена. Добавя се чесънът, за да си пусне аромата, после и лукът се сотира до прозрачно. Джинджифилът също се слага да се сотира за 1-2 мин.

  3. 3.

    В тигана за пържене се изсипва пюрето от сливи и се разбърква. Оставя се да къкри 5-10 мин. Маха се от огъня и джинджифилът се изважда.


Подходящи типове вина
Ноем. 2009
Още подобни рецепти
Коментари