Начало За нас Реклама Контакти

Самоси

Снимка за Самоси
80
Време за приготвяне: 80 минути
II
Степен на трудност - Средна
Подходяща напитка - бира

В родната си Индия самосите са вездесъщи – продават се по улиците като закуски, в ресторантите като предястие, а често могат да се представят и като основно ястие. Причината за тази универсалност е в сполучливия микс от пикантно подправени зеленчуци, обвити във вкусна коричка от тесто.

СъставНеобходими продукти за 4 порции

  • за тестото:
  • 250 г бяло брашно
  • 1 ч. л. сол
  • 100 мл топла вода
  • 3 с. л. олио
  • за плънката:
  • 2 с. л. олио
  • сварени картофа, нарязани на малки кубчета
  • 1 малка глава лук, нарязана на ситно
  • ½ ч. ч. зелен грах, замразен или от консерва
  • люта чушка, нарязана на ситно
  • 1 ч.л. настърган джинджифил
  • 1 скилидка чесън, ситно скълцана
  • ½ ч. л. смлян кориандър
  • 1 ч. л. къри на прах
  • ½ ч. л. гарам масала
  • ½ ч. л. семена от кимион
  • 1 с. л. кашу, нарязано на едро
  •  сол на вкус
  •  лимонов сок на вкус
  •  олио за пържене

Начин на приготвяне

  1. 1.

    Брашното се смесва със солта и се пресява. Размесва се с олиото и се замесва с толкова вода, че да се получи стегнато гладко тесто. Оставя се да почине завито в найлон на стайна температура за 20 мин.

  2. 2.

    В загрятото олио се слагат джинджифилът, кориандърът, кърито, масалата и кимионът. Разбъркват се няколко секунди и се добавят лукът, морковите, лютата чушка и чесънът. Когато омекнат, се слагат картофите и грахът. Всичко се разбърква 3-4 мин., посолява се и се подправя с лимонов сок.

  3. 3.

    Тестото се разточва върху набрашнена повърхност и се нарязва на кръгове с диаметър 12 см.

  4. 4.

    В средата на всеки кръг се слага по лъжица от плънката, краищата на тестото се намокрят с вода и кръговете се прегъват на две. Всеки полукръг се защипва по краищата.

  5. 5.

    Готовите пакетчета се пържат в сгорещено олио на маслена баня на умерен огън, докато се зачервят от всички страни.

Вариации - *Можете да се добавите към плънката и запържени кубчета бекон или пилешко месо.

Окт. 2008
Още подобни рецепти
Коментари