Начало За нас Реклама Контакти

Салата Уолдорф със сирене

Снимка за Салата Уолдорф със сирене
15
Време за приготвяне: 15 минути

Един от най-известните хотели в света "Уолдорф - Астория" в Ню Йорк, дал името си на тази прекрасна свежа салата. Неин автор е Оскар Мишел Чирки, управител на хотела, който я създава за откриването на 9 март 1896 г. За първи път рецептата е публикувана в издадената от него през 1896 г. готварска книга The Cook Book by Oscar of the Waldorf. В оригинал тя съдържа само ябълки, целина и майонеза. Орехите и по-късно грозде (или стафиди) са добавени в течение на времето и са се превърнали в задължителна съставка на салатата. Почти точно 110 години по-късно нашият принос пък се състои в кубчета жълт чедар.

СъставНеобходими продукти за 4 порции

  • 3-4 стъбла или ½ глава целина, нарязани на тънки кръгчета
  • 1  малка глава лук, нарязана на кръгчета
  • 1 морков настърган на едро
  • 400 г зеле, фино нарязано
  • 1 кисела ябълка, нарязана на кубчета
  • 50 г препечени орехи, нарязани на ситно
  • 200 г сирене чедар, нарязано на малки кубчета
  • за дресинга:
  • 3 с. л. зехтин
  • 2 с. л. олио
  • 2 с. л. светъл оцет
  • 1 с. л. горчица
  • 1 щипка сол
  • 1 щипка сушен естрагон
  •   черен пипер на вкус

Начин на приготвяне

  1. 1.

    В купа се смесват зелето, ябълката, целината, лукът, морковът и орехите. Всичко се разбърква.

  2. 2.

    Всички съставки за дресинга се разбиват и с тях се заливат смесените зеленчуци. Разбърква се. Преди сервиране се слага сиренето и отново се разбърква.

Съвет:
Тази салата е особено вкусна, ако престои няколко часа в хладилника с маринатата и преди сервиране се поръси със сиренето.

Юли 2007
Още подобни рецепти
Коментари