Начало За нас Реклама Контакти

Салата с патладжани

Снимка за Салата с патладжани
40
Време за приготвяне: 40 мин. + 20 мин. накисване
I
Степен на трудност - Лесна
Подходяща напитка - вино

Когато се готви с патладжани, много трудно може да се избегне влиянието на Близкия изток и Средиземноморието, но често не е и нужно. Тази мощна салата е доброто доказателство за това.

СъставНеобходими продукти за 4 порции

  1. 2 патладжана
  2. 50 мл зехтин за патладжаните
  3. 1 ч. ч. сварен червен боб
  4. 1 ч. ч. сварен булгур или ориз
  5. 2 домата, нарязани на резени
  6. 1 глава червен лук, нарязана на ситно
  7. 1 ч. ч. натрошено овче сирене
  8. 2 с. л. джоджен, ситно нарязан
  9. 2 скилидки чесън, пресовани
  10. 1 с. л. балсамов оцет
  11. 3 с. л. зехтин
  12. 1 ч. л. лека горчица
  13. 2 ч. л. сусамов тахан
  14.  сол на вкус
     

Начин на приготвяне

  1. 1.

    Патладжаните се нарязват на тънки кръгчета и и се слагат в 2 л вода с 2 с. л. морска сол за 20 мин. Отцеждат се, измиват се и се подсушават. Намазват се със зехтина и се изпичат от двете страни на грил или грил-тиган, докато добре се зачервят.

  2. 2.

    Зехтинът се смесва с оцета, горчицата, тахана,чесъна и сол на вкус. Разбиват се на емулсия.

  3. 3.

    Разбъркват се заедно патладжаните, доматите, бобът, булгурът, лукът, джодженът и сиренето. Всичко се залива със соса и се поднася.
     


Подходящи типове вина
Авг. 2012
Още подобни рецепти
Коментари