Начало За нас Реклама Контакти

Салата от печени зеленчуци с нахут

Снимка за Салата от печени зеленчуци с нахут
60
Време за приготвяне: 60 минути
II
Степен на трудност - Средна
Подходяща напитка - вино

Честит имен ден на тези, които носят името на Св. Андрей Първозвани! Хубавият есенен празник е чудесен повод да сберете роднини и приятели на спонтанна вечеря, на която е съвсем подходящо да предложите тази салата в земните цветовете на сезона и щедрите вкусове на нахут, зеленчуци и мащерка.

СъставНеобходими продукти за 4

  • 1 консерва сварен нахут
  • 1 стрък праз
  • 1 патладжан, нарязан на кръгчета
  • 1 червена чушка, нарязана на кръгчета
  • 1 жълта чушка, нарязана на кръгчета
  • 4 печурки
  • 2 с. л. маслини, нарязани на кръгчета
  • 3-4 с. л. зехтин
  • за соса:
  • 3 с. л. зехтин
  • 1 с. л. ябълков оцет
  • 2-3  сушени домата
  • 1 с. л. прясна мащерка
  • 1 скилидка  чесън
  •  сол на вкус

Начин на приготвяне

  1. 1.

    Празът се обелва и се подварява за 3 мин. в подсолена вода. Подсушава се.

  2. 2.

    Патладжанът се посолява обилно и се оставя 10 мин., после се измива под течаща вода, намазва се със зехтин и се запича върху хартия за печене, във фурна загрята до 220° С за 15 мин.

  3. 3.

    Чушките, празът и печурките се намазват със зехтин и се запичат на грил или грил-тиган.

  4. 4.

    Сосът се приготвя, като в хаванче се стриват всички съставки или се пасират заедно.

  5. 5.

    Смесват се нахутът, печените зеленчуци и маслините и се заливат със соса.


Подходящи типове вина
Ноем. 2009
Още подобни рецепти
Коментари