Начало За нас Реклама Контакти

Ризото в червено

Снимка за Ризото в червено
60
Време за приготвяне: 60 минути
II
Степен на трудност - Средна
Подходяща напитка - вино

Традиционно италианско ястие, ризотото е чудесна основа за вкусни кулинарни експерименти. Нашето предложение за изследователите в кухнята съчетава типичните средиземноморски вкусове на зехтина и пармезана с цветовете и ароматите на цвекло и червено вино. Експериментирайте на воля!

СъставНеобходими продукти за 4 порции

  • 1 глава лук, нарязана на ситно
  • 1 скилидка чесън, нарязана на ситно
  • 250 г червено цвекло
  • 1 с. л. зехтин
  • 1 с. л. краве масло
  • 1 ч. ч. ориз за ризото
  • 1 ч. ч. червено вино
  • 500 мл горещ зеленчуков или пилешки бульон
  • 50 г пармезан
  • 4 с. л. магданоз, нарязан на ситно
  •  сол на вкус
  •  черен пипер на вкус

Начин на приготвяне

  1. 1.

    Цвеклото се обелва и от него се нарязват 8 много тънки кръгчета. Останалата част се нарязва на малки кубчета.

  2. 2.

    Маслото и зехтинът се загряват и в тях се изпържват шайбите цвекло. Поставят се да се отцедят върху кухненска хартия.

  3. 3.

    В същата мазнина се слагат лукът и чесънът, разбъркват се 1-2 мин., добавя се цвеклото, нарязано на кубчета, разбърква се 4-5 мин., докато поомекне, и се сипва оризът. Бърка се, докато стане прозрачен, след което се налива виното. Когато течността изври, се налива черпак по черпак врящият бульон, след като предният се поеме напълно от ориза. Подправя се със сол и пипер на вкус и се разбърква с половината от настъргания пармезан.

  4. 4.

    Останалият пармезан се нарязва с картофобелачката на тънки люспи.

  5. 5.

    Готовото ризото се сервира с чипса от цвекло, люспите сирене и магданоза.


Ноем. 2008
Още подобни рецепти
Коментари