Начало За нас Реклама Контакти

Ризото с лапад, сирене и орехи

Снимка за Ризото с лапад, сирене и орехи
30
Време за приготвяне: 30 минути
I
Степен на трудност - Лесна
Подходяща напитка - вино

Всеки поклонник на изтънчените удоволствия за небцето добре познава успешния брак между синьото сирене и орехите. В тази рецепта те се присъединяват към друга класическа двойка – ориза и лапада, за да се получи едно вкусно и засищащо сезонно блюдо.

СъставНеобходими продукти за 4 порции

  • 1 глава лук, нарязана на ситно
  • 2 с. л. зехтин Classic
  • 1 с. л. краве масло
  • 2 скилидки чесън, нарязани на ситно
  • 2 ч. ч. ориз за ризото
  • 500 г лапад или спанак, нарязани на ситно
  • 1 ч. л. джоджен
  • 150 мл бял вермут
  • 1 л врящ зеленчуков бульон
  • 200 г биволско или синьо сирене
  • 4 с. л. орехи, нарязани на едро
  •  сол и пипер на вкус

Начин на приготвяне

1Лукът се слага да се задуши в зехтина за 2-3 мин. Добавят се чесънът и оризът, разбъркват се, докато оризът стане прозрачен. Налива се вермутът и се оставя да изври, след което се сипва лападът.
  1. 2Започва да се прибавя врящият бульон, черпак по черпак, след като напълно е абсорбирана предната порция.
  2. 3Когато останат 200 мл от бульона, се слагат джодженът, натрошеното сирене, маслото и ядките. Налива се останалият бульон, разбърква се 1-2 мин. и се сервира.

Вариации - Сложете коприва и кедрови ядки.

Подходящи типове вина
Юни 2008
Още подобни рецепти
Коментари