Начало За нас Реклама Контакти

Ризото с круша

Снимка за Ризото с круша
50
Време за приготвяне: 50 минути
II
Степен на трудност - Средна
Подходяща напитка - вино

Класическото италианско ризото в тоскански стил блажено съчетава с нежната сладост на крушата и острия аромат на таледжо. Рецептата е на тосканския готвач от столичния ресторант Tettuccio Кристиан Грасо.

СъставНеобходими продукти за 4 порции

  • 350 г ориз
  • 120 г масло
  • 60 г зехтин
  • 1,2 л зеленчуков бульон
  • 150 г таледжо*, фино нарязано
  • 1 твърда круша, нарязана на тънки филии
  •  сол и пипер на вкус
  • 120 г пармиджано

Начин на приготвяне

  • 1.

    В тиган с дебело дъно се загряват зехтинът и маслото, добавя се оризът и се разбърква на силен огън 2-3 мин.

  • 2.

    Наливат се около два черпака от бульона, който трябва да e врящ. Когато оризът ги поеме, се наливат още 1-2 черпака един по един, като се разбърква почти непрекъснато.

  • 3.

    Добавят се таледжото и крушата и се разбъркват. Долива се останалият горещ бульон, отново черпак по черпак. Когато оризът стане кремообразен, се слагат солта и черният пипер.

  • 4.

    Накрая се поръсва пармиджаното, разбърква се и се поднася. 

*Таледжо е полутвърдо краве сирене с плесенна кора от едноименнната долина в Ломбардия, Италия.

Подходящи типове вина
Май 2014
Още подобни рецепти
Коментари