Начало За нас Реклама Контакти

Ризото с гъби

Снимка за Ризото с гъби
45
Време за приготвяне: 45 минути
II
Степен на трудност - Средна
Подходяща напитка - вино

Италианската кухня гъмжи от класически рецепти и тези за ризото с гъби са сред тях. Контрастът между плътния, почти хрупащ ориз и нежния сос около него е усещането, което въвлича в чудесно приключение на вкуса всички останали продукти и, разбира се, щастливците с чиния пред себе си.

СъставНеобходими продукти за 4

  1. 1 ч. ч. ориз арборио или карнароли
  2. 2 с. л. сушени китайски черни гъби, по желание
  3. 1 сушена гъба сребърни ушички, по желание
  4. 500 г пресни или замразени горски гъби 
  5. 1,5 л горещ зеленчуков бульон
  6. 2 с. л. зехтин extra virgin
  7. 1 с. л. масло
  8. 1 стрък праз, ситно нарязан
  9. 2 скилидки чесън, ситно нарязани
  10. ½ ч. ч. сух вермут
  11. 1 с. л. Домати и билки
  12. 50 г фино настърган пармезан
  13. 2 с. л. ситно нарязан магданоз
  14. 1 с. л. пресни листа от мащерка
  15.  сол и черен пипер на вкус

Начин на приготвяне

  1. 1.

    Сушените гъби се накисват в дълбока тенджера с вряща вода за 20 мин., отцеждат се и се нарязват, ако са едри.

  2. 2.

    Вдълбок тиган се загряват маслото и зехтинът. Слагат се празът и чесънът и леко се разбъркват. Слагат се всички гъби и се разбъркват на силен огън, докато водата им се изпари. Добавя се оризът, разбърква се, докато стане прозрачен, и се налива вермутът. Когато течността се абсорбира в ориза, започва да се налива горещият бульон - черпак по черпак, при непрекъснато разбъркване, като преди да се сложи следващият, предишният трябва да се поеме напълно от ориза.

  3. 3.

    Когато остане 1 ч. ч. от бульона и оризът е почти сварен, се посолява на вкус, добавя се Домати и билки, слагат се пармезанът, мащерката и магданозът, налива се последният бульон, разбърква се и се отстранява от огъня. Сервира се веднага.


Подходящи типове вина
Окт. 2010
Още подобни рецепти
Коментари