Начало За нас Реклама Контакти

Ризото с цветове от невен

Снимка за Ризото с цветове от невен
50
Време за приготвяне: 50 минути
II
Степен на трудност - Средна
Подходяща напитка - вино

Предлагаме ви едно необичайно превъплъщение на класическо ястие, в което морковите, лукът и пармезанът намират интересно допълнение. Невенът е леко тръпчив на вкус и идеално се съчетава с приятно соленото сирене, а кедровите ядки прибавят финалния акцент.

СъставНеобходими продукти за 4 порции

  • 1 л врящ пилешки бульон
  • 4 цвята от невен
  • 1 с. л. зехтин
  • 2 с. л. краве масло
  • 2 ч. ч. ориз за ризото - арборио, карнароли, камолино или друг подходящ с обли зърна
  • 1 глава лук, нарязана на ситно
  • морков, нарязан на кръгчета
  • 200 мл бяло вино
  • 4 с. л. кедрови ядки
  •  сол на вкус
  •  черен пипер на вкус
  • 4 с. л. настърган пармезан

Начин на приготвяне

  1. 1.

    Във врящия пилешки бульон се сипват венчелистчетата на невена и течността се пасира.

  2. 2.

    Зехтинът и маслото се слагат да се загреят. Добавят се морковът и лукът, разбъркват се около 2 мин., след което се сипва измитият и отцеден ориз. Разбърква се, докато стане прозрачен. Налива се виното, разбърква си и когато течността изври, се сипва черпак по черпак от бульона с невена при непрекъснато разбъркване, докато се поеме.

  3. 3.

    Когато останат 200 мл от течността, се слагат ядките. Налива се останалият бульон, разбърква се 1-2 мин. и се сервира с пармезана.


Юни 2008
Още подобни рецепти
Коментари