Начало За нас Реклама Контакти

Ризото с червено цвекло и орехи

Снимка за Ризото с червено цвекло и орехи
50
Време за приготвяне: 50 минути
II
Степен на трудност - Средна
Подходяща напитка - вино

Ризотото, подобно на пастата, е създадено така, че да може да се готви с безкрайни комбинации от продукти. Тази рецепта предлага един засищащ и ароматен вариант с червено цвекло и орехи.

СъставНеобходими продукти за 4 порции

  1. 300 г ориз арборио или друг ориз с обли зърна
  2. 300 г обелено сварено червено цвекло
  3. 1,2 л зеленчуков или пилешки бульон
  4. 2 с. л. зехтин
  5. 2 с. л. масло
  6. 1 малка глава червен лук, ситно нарязан
  7. 1 скилидка чесън, ситно нарязана
  8. ½ ч. ч. червено вино
  9. 1 ч. л. прясна мащерка
  10. 100 г запечени орехи
  11. 100 г сирене маскарпоне или крем-сирене
  12.  ситно нарязан магданоз за гарниране
     

Начин на приготвяне

  1. 1.

    Оризът се измива под течаща вода и се оставя да се подсуши. Червеното цвекло се нарязва на малки кубчета. Бульонът се слага да къкри.

  2. 2.

    Зехтинът се загрява с 1 с. л. от маслото. Добавят се лукът и чесънът и се разбъркват на умерен огън 4-5 мин. Слагат се цвеклото и мащерката и се разбъркват 1-2 мин. Сипва се оризът и се бърка за 2 мин. на умерен огън. Налива се виното и се разбърква, докато се поеме.

  3. 3.

    Добавя се 1 черпак от къкрещия бульон и се разбърква, докато се поеме. После по същия начин се налива целият бульон черпак по черпак, докато течността свърши.

  4. 4.

    Когато се добави последният черпак от бульона, ризотото се отстранява от огъня и се добавят останалото масло, маскарпонето и орехите. Гарнира се с магданоз.
     


Галерия
Подходящи типове вина
Февр. 2012
Още подобни рецепти
Коментари