Начало За нас Реклама Контакти

Рикота с мак и розмарин, сладко от горски плодове и салата от спанак и рукола

Снимка за Рикота с мак и розмарин, сладко от горски плодове и салата от спанак и рукола
30
Време за приготвяне: 30 минути
I
Степен на трудност - Лесна

Салата и сладко? Разбира се, че е много вкусно, стига да намерите добрия баланс между съставките – така, както е в рецептата на Иво Игнатов, шеф-готвач на столичния вино-бар Grape Central.

СъставНеобходими продукти за 4 порции

  • 250 г рикота
  • 1 яйце
  • 1 с. л. мак
  • 4 стръка пресен розмарин, по желание
  • 1 бурканче сладко от горски плодове
  •  смесени бейби спанак и рукола
  •  сол на вкус
  • 1 с. л. зехтин
  • 50 г запечени ядки по избор

Начин на приготвяне

  • 1.

    Студената рикота се оформя на топчици и се слагат в тава, застлана с хартия за печене. Посоляват се, намазват се с разбитото яйце, поръсват се с мак и се пекат 10 мин. в предварително загрята на 180° С фурна.

  • 2.

    Розмаринът се начуква с дръжката на готварски нож и се разделя на четири места в плато за сервиране.

  • 3.

    Върху него се слага от сладкото, приблизително ½ с. л. на порция.

  • 4.

    Спанакът и руколата се овкусяват със зехтин и сол.

  • 5.

    След около 10 мин. печената рикота се вади от фурната и с шпатула или лъжица се прехвърля върху сладкото и розмарина. Салата се аранжира в същата чиния около тях и се поръсва с ядките. Сервира се с прясно изпечен хляб: тост, брускети, кростини, може и готови крекери.

  •  
Галерия
Март 2015
Още подобни рецепти
Коментари