Начало За нас Реклама Контакти

Пълнени картофи с гъби

Снимка за Пълнени картофи с гъби
70
Време за приготвяне: 70 минути
I
Степен на трудност - Лесна
Подходяща напитка - вино

Тази сгряваща рецепта съчетава земните вкусове на картофите и гъбите с млечната нежност на кашкавала и летния полъх на сушените домати. 

СъставНеобходими продукти за 4 порции

  1. 4 големи картофа
  2. 200 г настърган кашкавал
  3. 200 г печурки, нарязани на филийки
  4. 2 с. л. сушени манатарки
  5. 2 с. л. сушени домати, нарязани
  6. 1 с. л. масло
  7. 1 с. л. зехтин
  8. 1 с. л. брашно
  9. 8 резена прошуто или бекон, по желание
  10.  сол и пипер на вкус

Начин на приготвяне

  1. 1.

    Картофите се измиват добре и всеки от тях, без да се обелва, се увива плътно в парче алуминиево фолио . Пекат се около в загрята на 200˚ С фурна около 40 мин. или докато омекнат.

  2. 2.

    Всеки картоф се срязва на две, издълбава се с лъжичка и получените половини се слагат в тавичка. Издълбаната част се смесва с кашкавала, сол и пипер на вкус. С тази смес се напълват картофите.

  3. 3.

    Манатарките се заливат с 1 ч. ч. гореща вода и се оставят за 20 мин. Нарязват се на ситно, а полученият гъбен бульон се запазва.

  4. 4.

    В загретите масло и зехтин се слагат печурките и сушените домати, разбъркват се, докато водата се изпари, добавят се манатарките и се поръсват с брашното. Бъркат се няколко секунди и се налива гъбеният бульон. Овкусява се със сол и пипер.

  5. 5.

    Картофите се заливат с гъбения сос, върху тях се поставя по едно нагънато резенче прошуто или бекон и се запичат за 10 мин. на 200˚ С или докато леко се зачервят.
     


Подходящи типове вина
Ян. 2011
Още подобни рецепти
Коментари