Начало За нас Реклама Контакти

Пълнени домати с кускус

Снимка за Пълнени домати с кускус
80
Време за приготвяне: 80 минути
II
Степен на трудност - Средна
Подходяща напитка - вино

Кускусът в тази рецепта с апетитната си текстура и средиземноморския си вкус е чудесна плънка за сочните домати.

СъставНеобходими продукти за 4 порции

  1. 4 едри домата
  2. 2 с. л. зехтин Classic
  3. 1 стрък праз, ситно нарязан
  4. 1 морков, нарязан на много малки кубчета
  5. 2 скилидки чесън, ситно нарязан
  6. 1 тиквичка, нарязана на тънки кръгчета
  7. ½ ч. ч. арабски кускус
  8. 250 мл горещ зеленчуков бульон или вода
  9. 100 г натрошено овче сирене
  10. 1 ч. л. чубрица
  11. 4 ч. л. маслинена паста, по желание
  12.  сол и пипер на вкус
     

Начин на приготвяне

  1. 1.

    На доматите се отрязва капаче и се издълбават с лъжица. Поръсват се със сол и се обръщат с отвора надолу върху кухненска хартия да се отцедят за 30 мин.

  2. 2.

    Зехтинът се загрява и се слагат празът и морковът, разбъркват се, докато се задушат. Слага се чесънът и се разбърква, докато стане ароматен. Добавя се тиквичката, разбърква се около минута и се слага кускусът. Залива се с бульона, подправя се със сол, пипер и мащерката. Затваря се с капак. Щом заври, тиганът се отстранява от огъня и се оставя покрит още 15 мин. Разрохква се с вилица и се добавя сиренето.

  3. 3.

    На дъното на всеки домат се слага по лъжичка маслинена паста. Напълват се и се слагат в загрята фурна за около 20 мин. Сервират се със сезонна салата.
     


Подходящи типове вина
Юли 2016
Още подобни рецепти
Коментари