Начало За нас Реклама Контакти

Пълнени чушки с ориз

Снимка за Пълнени чушки с ориз
70
Време за приготвяне: 70 минути
II
Степен на трудност - Средна
Подходяща напитка - вино

Растителният аромат на зелените чушки идеално си подхожда с свежестта на цитрусите, а двете заедно правят ориза на плънката неимоверно вкусен.

СъставНеобходими продукти за 4 порции

  • 8 зелени чушки за пълнене
  • 1 ч. ч. ориз с обли зърна
  • 1 с. л. масло
  • 1 с. л. зехтин
  • 1 глава лук, ситно нарязана
  • 3 скилидки чесън, ситно нарязани
  • 1 голям резен целина, ситно нарязана
  • 2 моркова, ситно нарязани
  • ½ ч. ч. бяло вино или вермут
  • 2 ч. ч. горещ зеленчуков или пилешки бульон
  • 1 с. л. копър
  • 2 с. л. магданоз, ситно нарязан
  • 8 тънки резенчета лимон
  • 200 г чери доматчета, по желание
  • 1 лимон, нарязан на кръгчета
  •  сол и пипер меланж на вкус

Начин на приготвяне

  • 1.

    Чушките се почистват от дръжките. Оризът се сипва в цедка и се измива под течаща студена вода, докато водата стане прозрачна.

  • 2.

    Маслото и зехтинът се сгорещяват и се слагат лукът, чесънът, целината и морковите. Разбъркват се на умерен огън, докато леко омекнат. Сипва се отцеденият ориз, разбърква се и се налива виното. Оставя се да поври, докато се изпари. Сипва се 1½ ч. ч. от бульона, подправя се със сол и пипер на вкус, затваря се с капак и се оставя да къкри 5 мин. или докато течността се абсорбира. Добавят се магданозът и копърът и се разбъркват.

  • 3.

    Напълват се чушките и в отвора на всяка се слага по резен лимон. Слагат се в тавичка. Заливат се с останалия бульон и се разпределят останалите резени лимон. Всеки се поръсва с малко сол и зехтин. По желание в тавата може да се добавят и чери доматчета, срязани наполовина, поръсени със сол и зехтин. Чушките се пекат в загрята фурна на 200° С, докато се зачервят и бульонът се абсорбира.

Подходящи типове вина
Юли 2014
Още подобни рецепти
Коментари