Начало За нас Реклама Контакти

Пълнен лук на фурна

Снимка за Пълнен лук на фурна
60
Време за приготвяне: 60 минути
II
Степен на трудност - Средна
Подходяща напитка - вино

Подготовката и напълването на лука изискват известна сръчност и търпение, но ястието (или по-скоро предястието) е с толкова сърцат вкус и омаен аромат, че усилията се увенчават с истинско удоволствие.

СъставНеобходими продукти за 4 порции

  1. 4 големи глави лук
  2. 3 с. л. зехтин
  3. 1 ч. ч. сварен нахут
  4. 200 г рукола или спанак
  5. 1 с. л. стафиди
  6. 2 с. л. кедрови ядки или орехи, ситно нарязани
  7. 4 с. л. мариновани сушени домати, ситно нарязани
  8. 1 стрък розмарин
  9. 2 листа салвия
  10. 1 ч. л. мащерка
  11. 100 г козе или овче сирене, натрошено
  12.  сол и черен пипер на вкус
     

Начин на приготвяне

  1. 1.

    Главите лук се обелват от външната люспа и се слагат в подсолена вряща вода за 6 мин. Отцеждат се от водата, леко се охлаждат и внимателно се избутва сърцевината. Трябва да останат само 3 външни пласта. Намазват се със зехтин.

  2. 2.

    2 с. л. от зехтина се сгорещяват и се добавят нахутът, спанакът, стафидите, ядките и сушените домати. Добавят се нарязаните розмарин, салвия и мащерка. Подправят се със сол и пипер на вкус. Разбъркват се 2-3 мин.

  3. 3.

    Напълват се лучените чаши и се запичат 15 мин. на 200° С. Поръсват се със сиренето и се запичат още 4-5 мин. Сервират се горещи с пресен хляб.
     


Подходящи типове вина
Окт. 2012
Още подобни рецепти
Коментари