Начало За нас Реклама Контакти

Пълнен картоф с патладжан и гъби

Снимка за Пълнен картоф с патладжан и гъби
I
Степен на трудност - Лесна
Подходяща напитка - вино

Опушените вкусове и аромати в това предястие чудесно се допълват от землистите тонове на гъбите, патладжана и картофите, а всичко се уравновесява с пикантната сладост на лука.

СъставНеобходими продукти за 4 порции

  1. 4 големи картофа
  2. 2 стръка пресен лук или 4 с. л. праз, ситно нарязан
  3. 200 г гъби пачи крак или кладница, нарязани на резенчета
  4. 1 малък патладжан
  5. 100 г пушена моцарела, пушена скаморца или пушен кашкавал
     

Начин на приготвяне

  1. 1.

    Картофите се увиват в алуминиево фолио и се слагат във фурната на 180° С за 50 - 60 мин. или докато омекнат.

  2. 2.

    През това време патладжанът се нарязва на малки кубчета и се накисва в 2 л студена вода и 2 с. л. морска сол. Отцежда се и се подсушава.

  3. 3.

    2 с. л. зехтин или олио се загряват и в тях се слагат лукът и гъбите. Разбъркват се, докато се изпари отделената течност. Добавя се патладжанът. Когато омекне и се зачерви, се подправя на вкус със сол и пипер и се прибавя настърганото сирене.

  4. 4.

    Картофите се изваждат от фолиото. Срязват се на кръст до средата и с пръсти се хващат и се стискат към средата, така че вътрешността им да се покаже навън.

  5. 5.

    Гъбената смес се разпределя върху картофите и се запичат 10 мин. в загрята на 200° С фурна.
     


Подходящи типове вина
Окт. 2012
Още подобни рецепти
Коментари