Начало За нас Реклама Контакти

Пресни картофи с пюре от зелен лук и киселец

Снимка за Пресни картофи с пюре от зелен лук и киселец
60
Време за приготвяне: 60 минути
II
Степен на трудност - Средна
Подходяща напитка - вино

Това ястие сякаш е израз на пролетната храна в нейната същност – със свеж и тревист характер, нежно, крехко и уханно, то изпълва деликатно сетивата и доставя истинско удоволствие. 

СъставНеобходими продукти за 4 порции

  • 1 кг пресни картофи
  • 2 с. л. зехтин
  •  сол и пипер на вкус
  • за пюрето:
  • 2 връзки зелен лук, нарязан
  • 1 с. л. зехтин
  • 2 с. л. пресен джоджен, ситно нарязан
  • 2 с. л. копър, ситно нарязан
  • 2 с. л. магданоз, ситно нарязан
  • 1 връзка киселец
     

Начин на приготвяне

  • 1.

    Картофите се измиват и ако са по-едри, се нарязват на кубчета. Слагат се в лист фолио в тавичка, поръсват се със зехтин, сол и пипер, затварят се във фолиото и се слагат във фурната на 200° С за 40 мин., докато се зачервят и омекнат.

  • 2.

    В зехтина за пюрето на умерен огън се слага лукът и се разбърква 2-3 мин., докато се задуши. Подправя се със сол на вкус, добавят се джодженът, копърът и магданозът, леко се разбъркват на котлона и се пасират. Прибавя се ситно нарязният киселец.

  • 3.

    Изпечените картофи се разбъркват със зеленото пюре и се поднасят топли.
     


Подходящи типове вина
Май 2013
Още подобни рецепти
Коментари