Постни картофени кюфтенца с пащърнак
Пащърнакът все още е незаслужено пренебрегван в родните кухни, въпреки финия му вкус с нежна сладост. Той е чудесен задушен или пък на пюре, а днес ви го предлагаме, като част от хрупкави и ароматни крокети.
СъставНеобходими продукти за 4
- 400 г картофи
- 200 г пащърнак
- 200 г моркови
- 2 кубчета MAGGI® Зеленчуков бульон
- 1 стрък праз, ситно нарязан
- ¼ ч. л. индийско орехче
- ½ с. л. настъргана кора от лимон
- 4 с. л. магданоз, нарязан на ситно
- 4 с. л. олио
- 3 с. л. овесени ядки
- 3 с. л. бадеми, нарязани на ситно
- черен пипер и лимонов сок на вкус
Начин на приготвяне
- 1.
Картофите, пащърнакът и морковите се обелват, нарязват се на кубчета и се пускат в 1 л вряща вода, в която са разтворени 2 кубчета MAGGI® Зеленчуков бульон. Варят се около 10 мин., докато омекнат. Прецеждат се и се намачкват с вилица.
- 2.
Празът се слага да се запържи в 1 с. л. от олиото и се подправя с магданоза, лимоновата кора и индийското орехче. Сместа се разбърква заедно със смачканите зеленчуци. Овкусява се с черен пипер и лимонов сок на вкус. Оформят се 8 кюфтенца.
- 3.
Овесените ядки и бадемите се смесват и кюфтенцата се овалват в сместа, като леко се натискат.
- 4.
Изпържват се в останалото олио на среден огън по около 2 мин. от всяка страна.