Начало За нас Реклама Контакти

Постен чомлек

Снимка за Постен чомлек
80
Време за приготвяне: 80 минути
I
Степен на трудност - Лесна
Подходяща напитка - вино

Някои по-консервативни привърженици на традиционната ни кухня вероятно ще се изсмеят на идеята за постен чомлек, но ние сме убедени, че всяко ястие може да има интересен и вкусен безмесен вариант. Всъщност "чомлек" е по-скоро техника за приготвяне на задушени ястия в гърне, с предварително запържване и с ароматното участие цели главички лук и чесън. 

СъставНеобходими продукти за 4 порции

  1. 60 мл зехтин
  2. 500 г почистени дребни лукчета
  3. 500 г моркови, нарязани на кръгчета
  4. 1 глава чесън, разделена на необелени скилидки
  5. 1 резен целина, нарязан на кубчета
  6. 1 ч. л. червен пипер
  7. 5 сушени сини сливи, срязани на две
  8. 50 мл червено вино
  9. 3 домата, обелени нарязани на кубчета
  10. 1 ч. л. доматено пюре
  11. 2 ч. л. чубрица
  12. 1 дафинов лист
  13. 200 мл зеленчуков бульон
  14.  сол и черен пипер на вкус
     

Начин на приготвяне

  1. 1.

    В загретия зехтин се слагат лукчетата, морковите, чесънът и целината. Разбъркват се 5-6 мин. на умерен огън. Добавя се червеният пипер и се разбърква. Слагат се сливите и червеното вино. Разбъркват се, докато виното се изпари.

  2. 2.

    Добавят се доматите, пюрето, чубрицата и дафиновият лист и се залива с горещият бульон. Подправя се със сол и черен пипер на вкус и всичко се сипва в глинен съд, като се затваря с капак. Слага се да се пече 50 мин. на 180˚ С.
     


Подходящи типове вина
Ноем. 2013
Още подобни рецепти
Коментари