Начало За нас Реклама Контакти

Портокалово-морковена супа

Снимка за Портокалово-морковена супа
60
Време за приготвяне: 60 минути
I
Степен на трудност - Лесна

Тази семпла супа е с богат вкус, аромат и текстура. Мик Купър и неговият екип във видинското Феникс кафе често я предлагат на клиентите си. Идеална е за зимата, но може да се яде и студена през лятото. Най-добра е, когато се направи от предния ден и се претопли – тогава вкусът ѝ е още по-наситен. 

СъставНеобходими продукти за 4 порции

  • 50 г масло
  • 25 мл зехтин
  • 100 г лук, нарязан на резени
  •  кората и сокът от 1 портокал
  • 500 г моркови, нарязани на кубчета
  • 50 г брашно
  • 35 г доматено пюре
  • 1 л зеленчуков бульон
  • 1 ч. л. босилек, свеж или сушен
  • 1 ч. л. свеж магданоз
  •  сол и черен пипер на вкус
  •  кисело мляко за гарниране 

Начин на приготвяне

  • 1.

    Мазнините се загряват заедно в голям дълбок тиган и в тях се разбъркват лукът, портокаловата кора и морковите. Огънят се намалява, тиганът се похлупва и се оставя за няколко минути, като от време на време се разтръсква енергично заедно с капака, за да не загори. При този процес се освобождават ароматите на портокаловата кора.

  • 2.

    Добавя се доматеното пюре и брашно, колкото да поеме мазнината. Сместа се бърка с дървена лъжица около 2 мин., за да стане на ру - гладка запръжка от мазнина и брашно. Не бива да се прекалява с брашното, иначе супата ще бъде твърде брашняна.

  • 3.

    Горещият зеленчуков бульон се налива малко по малко и при непрекъснато бъркане с дървената лъжица, за да се получи гладка течна сплав. Добавя се и портокаловият сок. Така получената супа е фина, но с плътно тяло.

  • 4.

    Слага се босилекът и се оставя да къкри, докато морковите станат готови.

  • 5.

    Добавят се магданозът, черен пипер, сол на вкус и се пасира с блендер. Супата е с добра текстура, а ако е твърде гъста за вашия вкус, добавете й още малко зеленчуков бульон.

  • 6.

    Добре е да се поднесе гарнирана с малко кисело мляко и с прясно изпечен италиански хляб.

  •  
Февр. 2015
Още подобни рецепти
Коментари