Начало За нас Реклама Контакти

Портокалова веган торта

Снимка за Портокалова веган торта
80
Време за приготвяне: 80 минути + няколко часа за охлаждане
II
Степен на трудност - Средна
Подходяща напитка - вино

Неподражаемият вкус на портокала вдъхновява мнозина пекари, за да създадат чудесни сладкиши - точно както екипа на Ананда и тяхната постна торта.

СъставНеобходими продукти за 8 - 10 порции

  • за блата:
  • 170 г типово брашно
  • 140 г кафява захар
  • 20 г какао
  • 2 ч. л. бакпулвер
  • 2 щипки ванилия
  • 2 щипки сол
  • 170 мл соево мляко
  • 45 мл олио от гроздови семки
  • за крема:
  • 470 мл овесено мляко
  • 70 г царевично нишесте
  • 110 г кафява захар
  • 1 с. л. кокосово масло
  •  настърганата кора на 2 био портокала
  • 2 щипки ванилия
  • 1 щипка канела
  • 2 портокала, обелени, почистени и нарязани
  •  овесено мляко за напояване на блатовете
  • 1 с. л. ром
  • за украса:
  • 120 мл соево мляко
  • 180 г натурален шоколад
  •  портокалови кори
  •  ядки      

Начин на приготвяне

  • 1.

    Фурната се загрява на 180° С.

  • 2.

    Смесват се сухите съставки за блата и се разбъркват с течните до гладка маса. Изсипва се във форма с подвижен борд с диаметър 24 см. Пече се около 40 мин, като се проверява с клечка дали е готов. Охлажда се напълно за няколко часа. Разрязва се хоризонтално на три блата.

  • 3.

    В 150 мл от овесеното мляко се разтваря нишестето. Захарта и останалото мляко се слагат да заврат, като се разбърква от време на време. Когато заври, се сипва разтвореното нишесте, като се бърка непрекъснато, докато се сгъсти. Сваля се от котлона, добавят се маслото, ванилията и портокаловата кора. Бърка се, докато маслото се поеме и се охлажда. Сипват се портокалите.

  • 4.

    Тортата се сглобява във формата, в която е изпечен блатът, като се редуват блатове, напоени с овесено мляко и ром, и слоеве от крема. Тортата се оставя за няколко часа или за цяла нощ в хладилник, за да се стегне.

  • 5.

    Соевото мляко се кипва и с него се залива натрошеният шоколад. Бърка се до гладка смес, с която се залива тортата и отгоре се украсява с портокалови корички и ядки.
     

Подходящи типове вина
Дек. 2014
Още подобни рецепти
Коментари