Начало За нас Реклама Контакти

Постна питка с тиква

Снимка за Постна питка с тиква
90
Време за приготвяне: 90 минути
II
Степен на трудност - Средна

Содените питки са традиционен хлебен вариант по време на пости и то не само защото са вкусни, а и защото позволяват да бъдат разнообразявани със сезонни продукти като тиквата.

СъставНеобходими продукти за 4 - 6 порции

  • 500 г тиква, почистена и нарязана на кубчета
  • 3 ч. ч. брашно
  • 2 ч. л. бакпулвер
  • 1 ч. л. сода бикарбонат
  • 1 ч. л. сол
  • 1 ч. л. сушен риган
  • 1 щипка чесън на прах
  • 2 с. л. зехтин
  • 200 мл пшенична бира или газирана вода
  • 100 г тиквени семки

Начин на приготвяне

  • 1.

    Тиквата се поръсва със зехтина, 100 мл вода и малко сол и се пече около 30 мин. във фурната на 190° С, докато омекне и водата се изпари, като се разбърква от време на време. Намачква се с вилица.

  • 2.

    Брашното се пресява с бакпулвера, добавят се солта, содата, чесънът и риганът.

  • 3.

    Към тиквата се прибавя бирата и се разбърква. Сипват се при брашното и с лъжица бързо се оформя лепкава топка. С мокри ръце се заглажда леко и се сипва в тавичка, намазана със зехтин и поръсена с брашно. Поръсва се с тиквените семки и се пече в загрята фурна на 180° С около 40 мин. Охлажда се върху решетка. Може да се поднесе с мед.

Ноем. 2015
Още подобни рецепти
Коментари