Начало За нас Реклама Контакти

Плакия от зелен фасул и тиквички

Снимка за Плакия от зелен фасул и тиквички
90
Време за приготвяне: 90 минути
I
Степен на трудност - Лесна
Подходяща напитка - вино

Колкото и българите да сме народ, който обича да яде месо, свежите ни и комплексни зеленчукови манджи са достойни за уважение, почит и бързо изпразване на чиниите.
 

СъставНеобходими продукти за 4 порции

  1. 1 кг дребни тиквички, нарязани на дебели кръгчета
  2. 500 г зелен фасул
  3. 1 морков, ситно нарязан
  4. 2 стръка селъри или резен целина, ситно нарязан
  5. 1 глава лук, ситно нарязана
  6. 2 скилидки чесън
  7. 1 с. л. естрагонов оцет
  8. 1 връзка магданоз
  9. 2 домата, нарязани на кубчета
  10. 1 ч. л. джоджен
  11. 1 с. л. брашно
  12. 1 лимон
  13. 4 с. л. зехтин Extra Light
  14.  сол и черен пипер на вкус
     

Начин на приготвяне

  1. 1.

    Морковът, лукът и целината се заливат с 1 с. л. от зехтина, 1 ч. ч. вода и се задушават на тих огън, докато омекнат. Добавя се фасулът и се задушава още 15 мин.

  2. 2.

    Чесънът се счуква с оцета.

  3. 3.

    Към ястието се добавят тиквичките, магданозът, джодженът, счуканият чесън, доматът и разбърканото с малко студена вода брашно. Подправя се със сол и пипер на вкус.

  4. 4.

    Всичко се сипва в тавичка и се покрива с тънки резени лимон. Поръсва се с останалия зехтин и се запича 40 мин. Плакията се поднася охладена.
     


Подходящи типове вина
Юни 2013
Още подобни рецепти
Коментари