Начало За нас Реклама Контакти

Пилаф с леща

Снимка за Пилаф с леща
50
Време за приготвяне: 50 минути
II
Степен на трудност - Средна
Подходяща напитка - вино

Групата ястия, известни у нас през Турция като пилаф, са типични за целия регион. В Иран те се наричат поло, а ще ги срещнете като палов ош в Узбекистан и плов в Азербайджан или като пулао в Бангладеш и някои части на Индия. В Иран приготвят десетки видове пилаф, а сред най-популярните са със зелени подправки, със зелен фасул, с бакла и с вишни.
 

СъставНеобходими продукти за 4 порции

  1. 2 ч. ч. ориз басмати
  2. 1 ч. ч. леща
  3. 3 с. л. зехтин
  4. 1 глава лук, ситно нарязана
  5. 2 ч. л. куркума
  6. 1 щипка канела
  7. 1 ч. л. сол
  8. 4 ч. ч. горещ зеленчуков или пилешки бульон или вода
  9. 1 с. л. масло, по желание
  10.  зелен лук за гарниране

  11.  

Начин на приготвяне

  1. 1.

    В загретия зехтин се слага лукът и се разбърква, докато леко се зачерви. Добавят се куркумата и канелата, разбъркват се и се сипва измитата и отцедена леща. Разбърква се и се залива с бульона. Посолява се на вкус. Оставя се да поври 20 - 30 мин., докато почти се свари, но трябва да е още леко хрупкава.

  2. 2.

    Добавят се оризът и маслото, разбърква се, ястието се покрива с капак и се оставя на много слаб огън още 10 мин. Дръпва се от огъня и се оставя още 10 мин.

  3. 3.

    Капакът се отваря и се разбърква, за да стане рохкав оризът. Може да се гарнира със зелен лук или други зелени подправки.


Подходящи типове вина
Юни 2012
Още подобни рецепти
Коментари