Начало За нас Реклама Контакти

Печени зимни зеленчуци

Снимка за Печени зимни зеленчуци
90
Време за приготвяне: 90 минути
I
Степен на трудност - Лесна

Кореноплодните зеленчуци, лукът, чесънът и тиквата са важна част от зимната кухня по нашите места, защото могат да се съхраняват през целия студен сезон и така да са източник на важни хранителнии вещества. А освен това си пасват и на вкус, така че общото им готвене е съвсем логично.

СъставНеобходими продукти за 4-5 порции

  • 4 средни глави червено цвекло, срязани на четвъртини
  • 4 глави червен лук, срязани на четвъртини
  • 3 стръка мащерка
  • 5 скилидки чесън, необелени
  • 1 с. л. балсамов оцет
  • 5 малки моркова, срязани на половини
  • 5 пащърнака, обелени и срязани на половини
  • 1 ч. л. мед
  • 3 с. л. портокалов сок
  • 1 ч. л. семена от резене
  • 500 г почистена тиква цигулка, нарязана на резени
  • ½ ч. л. кимион на зърна
  • 100 мл зехтин Classic
  • 2 ч. л. хималайска сол Розово злато
  •  едро смлян пипер меланж

Начин на приготвяне

  • 1.

    Заедно се разбъркват цвеклото, лукът, листата от мащерката, чесънът и се поръсват с балсамовия оцет. Слагат се в единия край на голяма това за печене.

  • 2.

    В другия край се разбъркват морковите, пащърнакът, семената от резене, медът и портокаловият сок.

  • 3.

    Тиквата се разбърква с кимиона. Слага се в другия край на тавата. Всяка групичка зеленчуци се поръсва със сол, пипер и зехтин. Отново леко се разбъркват. Покриват се с алуминиево фолио и се пекат 60 мин. на 190° С. Фолиото се отстранява и се допичат още 20 мин., докато добре се зачервят.

Ян. 2016
Още подобни рецепти
Коментари