Начало За нас Реклама Контакти

Печени патладжани и тиквички със салца Блъди Мери

Снимка за Печени патладжани и тиквички със салца Блъди Мери
50
Време за приготвяне: 50 минути
I
Степен на трудност - Лесна
Подходяща напитка - вино

Свежата пикантност на кървавия коктейл много лесно се съчетава със сладките, горчивите и землистите вкусове на печените зеленчуци.

СъставНеобходими продукти за 4 порции

  • за зеленчуците:
  • 3 патладжана
  • 2 тиквички
  • 50 мл зехтин
  • 3 с. л. маслинена паста
  • 150 г пушена моцарела или пушено топено сирене
  • за салцата:
  • 4 зрели домата, обелени и нарязани на малки кубчета
  • 1 стрък селъри
  • 1 зелена люта чушка, ситно нарязана
  • 8 зелени маслини с бадем, нарязани на кръгчета
  • 1 ч. л. фино настъргана лимонова кора
  • 25 мл лимонов сок
  • 4 с. л. водка
  • 4-5 капкитабаско Чипотле 
  • 1 ч. л. сос уорчестър
  • 2 с. л. магданоз, ситно нарязан

Начин на приготвяне

  • 1.

    Патладжаните и тиквичките се нарязват на резени с дебелина 3 мм. Патладжаните се слагат в дълбока купа с 3 литра студена вода и шепа морска сол, разбъркват се и се оставят да постоят 20 мин., измиват се и се подсушават. Намазват се от двете страни със зехтин и се слагат в тавичка. Пекат се около 20 мин. във фурна загрята на 200°С или докато се зачервят.

  • 2.

    Изпечените резени патладжан и тиквички се намазват с маслинената паста и в средата на всеки се слага по резенче пушено сирене. Навиват се на рулца и се запичат 10 мин. на 200° С преди поднасяне.

  • 3.

    За салцата всички продукти се смесват и се подправят със сол и лимонов сок на вкус.

  • 4.

    Запечените зеленчуци се поднасят със салцата.
     

Подходящи типове вина
Авг. 2015
Още подобни рецепти
Коментари