Начало За нас Реклама Контакти

Печен праз с вермут и сирене

Снимка за Печен праз с вермут и сирене
45
Време за приготвяне: 45 минути
I
Степен на трудност - Лесна
Подходяща напитка - вино

Навлизайки в сезона на праз лука е добре да се отдалечим от идеята, че той е второстепенен продукт в рецептите. Ето в тази той е главен герой, придружен от дъхаво сирене и билков аромат на вермут.

СъставНеобходими продукти за 4 порции

  1. 4 стръка праз
  2. 1 с. л. зехтин
  3. 1 с. л. масло
  4. 200 мл вермут или бяло вино
  5. 1 ч. ч. зеленчуков бульон
  6. 2 с. л. прясна мащерка, ситно нарязана
  7. 200 г българско овче или френско козе сирене
  8. 2 с. л. черни маслини, нарязани
  9.  шарен пипер на вкус

Начин на приготвяне

  1. 1.

    Празът се нарязва на парчета с дължина 5 см.

  2. 2.

    Маслото и зехтинът се сгорещяват и в тях се слага празът. Обръща се да се зачерви от всички страни. Налива се вермутът и се оставя да ври на силен огън 2-3 мин. Слага се бульонът, подправя се със сол и пипер на вкус и се оставя да поври още 4 мин. Празът се изважда и се премества в тавичка, а сосът се оставя да ври с мащерката, докато се редуцира до ½ ч. ч.

  3. 3.

    Празът се залива със соса, поръсва се със сиренето и маслините и се запича за 10 мин., докато сиренето се зачерви.


Подходящи типове вина
Ноем. 2010
Още подобни рецепти
Коментари