Начало За нас Реклама Контакти

Патладжани със сусам

Снимка за Патладжани със сусам
30
Време за приготвяне: 30 минути
I
Степен на трудност - Лесна
Подходяща напитка - вино

Ефектното ветрилообразен облик на това ястие е само подготвителното впечатление за невероятния му вкус, постигнат за не повече от 30 минути.

СъставНеобходими продукти за 4 порции

  • 2 средни патладжана
  • 4 с. л. зехтин
  • 5 с. л. соев сос
  • 1 скилидка чесън, нарязана на ситно
  • 1 червена люта чушка, нарязана на ситно
  • 2 с. л. оцет
  • 1 ч. л. кафява захар
  • 1 с. л. сусам
  •   мента за гарниране
  •  

Начин на приготвяне

  1. 1.

    Патладжаните се срязват на две по дължина. От дръжката към върха всяка половина се нарязва на успоредни парчета с дебелина 1 см. Внимава се да останат свързани при дръжката. Посоляват се с 4 с. л. сол, заливат се със студена вода и се оставят да постоят 15 мин. Фурната се загрява до 220° С.

  2. 2.

    Смесват се соевият сос, чесънът, чушката, оцетът и захарта.

  3. 3.

    Патладжаните се подсушават и се намазват със зехтин отвън и отвътре по нарезите. Слагат се във фурната за 10 мин. Изваждат се и се притискат, за да се разтворят слоевете им като ветрило.

  4. 4.

    Сгорещява се 1 с. л. зехтин, запечените патладжани се слагат се един по един, поръсват се със сусам и се заливат с по 2 с. л. от сместа със соевия сос. Сервират се топли или студени с листа от мента.


Подходящи типове вина
Септ. 2009
Още подобни рецепти
Коментари