Начало За нас Реклама Контакти

Патешки гърди със сос от рози

Снимка за Патешки гърди със сос от рози
50
Време за приготвяне: 50 минути
II
Степен на трудност - Средна
Подходяща напитка - вино

Повечето хора са свикнали да възприемат розата единствено като красив градински обитател, но истината е, че тя чудесно се вписва и в произведенията на кулинарното изкуство. Предлагаме ви сочно патешко, обогатено с деликатно сладкия вкус на цветето и ухание на анасон.

СъставНеобходими продукти за 4 порции

  • патешки гърди
  • 4 листа от роза - червена или розова
  • 2 с. л. зехтин
  •  сол на вкус
  •  шарен пипер на вкус
  • за соса:
  •  венчелистчетата от 2 розови или червени рози
  • 200 г сладки картофи
  • 2 ч. ч. вода
  • 1 скилидка чесън
  • 1 щипка семена от резене или анасон
  • 1 с. л. краве масло
  •  мед на вкус
  •  сол на вкус
  •  шарен пипер на вкус

Начин на приготвяне

  1. 1.

    Кожата на патешките гърди се нарязва на баклавички. Посоляват се, поръсват се с пипера и се слагат с кожата надолу да се запържат 5 мин. в тиган със загретия зехтин на умерена температура. Обръщат се, поръсват се с листата от розите и се слагат за 8 мин. във фурната на 200°С. Изваждат се от фурната, покриват се и се оставят да почиват 5 мин.

  2. 2.

    Сладките картофи се обелват, заливат се с водата и се слагат да се сварят, докато омекнат добре. Пасират се заедно с водата и листата от розите.

  3. 3.

    Маслото се слага да се разтопи и се добавя чесънът, като съвсем леко се запържва, без да се зачервява. След това се сипват семената от резене и пасираните картофи с розите. Всичко се оставя да поври 10 мин., подправя се със сол, шарен пипер и мед на вкус.

  4. 4.

    Готовите патешки гърди се сервират със соса от рози.


Юни 2008
Още подобни рецепти
Коментари