Начало За нас Реклама Контакти

Пастички от патладжан с ориенталски вкус

Снимка за Пастички от патладжан с ориенталски вкус
40
Време за приготвяне: 40 минути
II
Степен на трудност - Средна
Подходяща напитка - вино

На юг от Средиземно море. Предлагаме ви една леко ориенталско-средиземноморска комбинация, същинска вкусово-ароматна бомба. Много интересно съчетание на сладко-киселата комбинация на карамелизирания лук и стафидите с доматения сос, съвсем лекия канелен нюанс, пикантната парливост на чилито, съчетана с богатството от аромати на бахара.

СъставНеобходими продукти за 4 порции

  • 3 средни патладжана
  • 1 ч. ч. дългозърнест ориз
  • 2 с. л. стафиди
  • 3-4 с. л. зехтин или олио
  • 1 щипка смлян бахар
  • 1 глава лук, нарязан на полумесеци
  • 1 ч. л. мед
  • 3 домата, обелени и нарязани на ситно без семките
  • 1 щипка канела
  • 1 щипка чили или лют червен пипер
  • 8 парченца моцарела или пушен кашкавал
  •   сол и черен пипер на вкус

Начин на приготвяне

  1. 1.

    Оризът се сварява в подсолена вода според инструкциите на опаковката. Ако се използва басмати или жасминов, оризът се измива добре, залива се с 1½ ч. ч. студена вода и се слага на силен огън. Щом заври, котлонът се намалява максимално, оризът се покрива плътно с капак и се оставя да къкри 10 мин. Котлонът се изключва, оризът се оставя покрит още 10 мин., а после се разрохква с вилица.

  2. 2.

    Патладжаните се нарязват на тънки кръгчета заедно с кората, посоляват се и се оставят да постоят 20 мин. Измиват се, намазват се със зехтин и се слагат да се запекат в тавичка за 15 - 20 мин. на 200° С, или докато леко се зачервят. Поставят се в съд под капак, за да омекнат.

  3. 3.

    Лукът се карамелизира, като се сложи в 1 с. л. загрят зехтин и се прибавят медът, стафидите и щипка сол. Разбъркват се, докато се получи хубав златист цвят.

  4. 4.

    Доматите се слагат в останалия зехтин заедно с канелата и червения пипер. Подправят се със сол и черен пипер.

  5. 5.

    Пастичките се оформят, като се подреждат кръгче печен патладжан, лъжица ориз, малко карамелизиран лук с стафиди и лъжица доматен сос, отново патладжан, ориз, лук, сос, пак патладжан, доматен сос и парче моцарела. Запичат се за 3 мин., за да се разтопи сиренето, и се поднасят с прясна салата.


Подходящи типове вина
Ян. 2011
Още подобни рецепти
Коментари