Начало За нас Реклама Контакти

Ориз със спанак, мента и сирене

Снимка за Ориз със спанак, мента и сирене
30
Време за приготвяне: 30 минути
I
Степен на трудност - Лесна
Подходяща напитка - вино

Класическата тема на ориза със спанак в тази стегната и бърза рецепата е пречупена през свежото влияние на ментовия и лимоновия аромат, така че крайният резултат да може смело да изненадва и да доставя ново удоволствие.

СъставНеобходими продукти за 4 порции

  • 3 с. л. зехтин
  • 1 глава лук, нарязана на ситно
  • 2 скилидки чесън, нарязани на ситно
  • 1 ч. ч. ориз
  • 50 мл бяло вино
  • 1½ ч. ч. горещ зеленчуков бульон
  • 200 г пресен или замразен спанак
  • 1 с. л. лимонов сок
  • 1 ч. л. фино настъргана лимонова кора
  • 1 с. л. прясна мента или джоджен, нарязана на ситно
  • 100 г синьо сирене или овче сирене
  •  сол и пипер на вкус

Начин на приготвяне

  1. 1.

    В загретия зехтин се слагат лукът и чесънът. Разбъркват се няколко секунди, докато станат ароматни. Прибавя се оризът и се разбърква, докато стане прозрачен. Налива се виното, при непрекъснато бъркане.

  2. 2.

    Добавят се бульонът, спанакът, лимоновият сок и кора, сол и пипер на вкус. Щом ястието заври, съдът се затваря с капак. Оставя се на много слаб огън за 15 мин., без да се отваря.

  3. 3.

    Готовият ориз се разбърква с ментата и натрошеното сирене и се поднася.


Подходящи типове вина
Апр. 2010
Още подобни рецепти
Коментари