Начало За нас Реклама Контакти

Ориз с фиде и ядки

Снимка за Ориз с фиде и ядки
40
Време за приготвяне: 40 минути
I
Степен на трудност - Лесна
Подходяща напитка - вино

Ирак е държава с велика, включително и кулинарна, култура, което е очевидно от тази лесна за приготвяне и вдъхновяващо вкусна рецепта.

СъставНеобходими продукти за 4 порции

  • 60 г масло
  • 100 г фиде
  • ½ ч. ч. тъмни стафиди
  • 1 ч. ч. ориз басмати
  • 1 ч. ч. ядки – кашу, белени бадеми, кедрови ядки
     

Начин на приготвяне

  • 1.

    От маслото се отделя 1 с. л. Останалото се сгорещява и в него се пуска фидето, като се стрива с ръце, за да се начупи на по-малки парченца. Разбърква се, докато се зачерви. Добавят се стафидите и отново се разбърква.

  • 2.

    Слага се измитият ориз, разбърква се и се залива с 375 мл вода. Посолява се на вкус и се слага шарен или черен пипер, по желание. Може да се добавят 2-3 зърна кардамон и пръчка канела за по-екзотични аромат. Съдът се покрива с капак и се оставя да къкри 10 мин. Оризът се маха от огъня и се оставя покрит, без да се отваря, още 10 мин.

  • 3.

    Отделеното масло се стопява и в него се слагат ядките да се запържат до златисто. Оризът се разрохква с вилица и се разбърква с ядките. Ястието може да се поднася топло или студено.
     


Подходящи типове вина
Май 2012
Още подобни рецепти
Коментари