Начало За нас Реклама Контакти

Манастирско ястие

Снимка за Манастирско ястие
60
Време за приготвяне: 60 минути
II
Степен на трудност - Средна
Подходяща напитка - вино

По принцип в нашенските манастири монасите си хапват доста рядко мръвки, тъй като църковните догми им повеляват да постят през по-голямата част от годината. Така че месните гозби по манастирски могат да се смятат за изключение, потвърждаващо правилото. И както всички изключения това е особено вкусно, защото божиите раби обичат да си угаждат, когато имат тази възможност.

СъставНеобходими продукти за 4 порции

  • 800 г телешко месо
  • 2 глави лук
  • 2 средни домати, обелени и нарязани на ситно
  • 250 г гъби
  • 2 червени пиперки
  • 100 г ориз
  • 1 ч. л. червен пипер
  • 1 ч. л. черен пипер на зърна
  • 2 люти чушлета
  • 100 мл вино
  • 1 дафинов лист
  •   мащерка на вкус
  •   сол на вкус

Начин на приготвяне

  1. 1.

    Месото се измива, обезкостява се и се почиства от ципите. Нарязва се на средно големи кубчета.

  2. 2.

    В сгорещената мазнина се задушава за 2-3 мин. лукът, прибавя се месото и след 10 мин. се слагат се половината домати и червеният пипер, черният пипер и дафиновият лист. Всичко се залива с 300 мл гореща вода и виното. Щом заври, се слагат нарязаните на ивички гъби, а след 10 мин. - почистените от семената и нарязани пиперки и чушлета.

  3. 3.

    Ястието се прехвърля в глинен или друг огнеупорен съд и се пече в умерена фурна (180-200°С), докато месото омекне. Прибавят се оризът, солта и мащерката. Отново се слага във фурната. Когато оризът е почти готов, се слагат останалите домати. След 10 мин. ястието е готово. Сервира се с нарязания магданоз.

Идея:
Заедно с месото може да прибавите 2-3 моркова, нарязани на кръгчета, и млечна царевица.

Ян. 2002
Още подобни рецепти
Коментари