Начало За нас Реклама Контакти

Люто-кисела супа

Снимка за Люто-кисела супа
50
Време за приготвяне: 50 минути
I
Степен на трудност - Лесна
Подходяща напитка - вино

Бистрите люто-кисели супи в Тайланд се наричат том ям и обикновено се приготвят със скариди или пилешко месо. Нашето предложение е подходящо за вегани, ако традиционният рибен сос се замени със соев.

СъставНеобходими продукти за 4 порции

  1. 5-6 сушени гъби шийтаке
  2. 150 г оризови нудъли
  3. 2 зелени люти чушки, ситно нарязани
  4. 60 мл оризов оцет
  5. 1 л зеленчуков бульон
  6. 2 стръка лимонова трева
  7. 200 г бамбукови връхчета, консервирани
  8. 6 с. л. рибен или соев сос
  9.  сокът на 1 лайм
  10. 1 с. л. палмова или мека кафява захар
  11. 4 стръка пресен лук
     

Начин на приготвяне

  1. 1.

    Гъбите се накисват във вряща вода за 30 мин.

  2. 2.

    Нудълите се заливат с вряща вода и се оставят за 10 мин.

  3. 3.

    Смесват се оцетът  и ситно нарязаните и с отстранени семки люти чушки.

  4. 4.

    Бульонът се слага да заври. В него се пускат лимоновата трева, начукана по дължина, за да излязат соковете и ароматът й, гъбите и бамбуковите връхчета. Варят се 5-6 мин. Добавят се нудълите, сокът от лайм, соевият сос, захарта и се варят още 3-4 мин. Добавя се сместа с чушките и се доварява още 2 мин.

  5. 5.

    Лимоновата трева се изважда. Супата се слага в купички и се гарнира със ситно нарязания зелен лук.
     


Подходящи типове вина
Апр. 2013
Още подобни рецепти
Коментари