Начало За нас Реклама Контакти

Лятна супа

Снимка за Лятна супа
50
Време за приготвяне: 50 минути
I
Степен на трудност - Лесна
Подходяща напитка - вино

Противно на значението, което носи фразата "манджа с грозде", тази супа от Тракийската низина е забележително вкусна. И точно зеленото грозде ѝ придава чудесна свежест с неговия апетитен кисел вкус.

СъставНеобходими продукти за 4

  • 1 глава лук, нарязана на ситно
  • 1 морков, нарязан на ситно
  • 300 г зелен фасул
  • 4  средни картофа
  • 1 зелена чушка, нарязана на ситно
  • 300 г домати, обелени и нарязани на малки кубчета
  • 1 ч. ч. зелени сливи, джанки или зелено грозде
  • 2 с. л. нарязан пресен джоджен
  • 1 клонче чубрица
  • 2 с. л. магданоз, нарязан на ситно
  • ½ с. л. девесил
  •   сол и черен пипер на вкус
  • за овкусяване:
  • 4 с. л. зехтин extra virgin
  • 1 с. л. лимонов сок
  • 2 скилидки чесън
  • 2 с. л. нарязан джоджен
  • 2 с. л. нарязан магданоз
  •   Средиземноморска сол на вкус

Начин на приготвяне

  1. 1.

    Лукът и морковът се слагат да заврат с 1,5 л вода. Посолява се на вкус и се добавя зеленият фасул. След като поври 10 мин., се добавят чубрицата и картофите. След като поврят още 10 мин., се слагат чушките и доматите.

  2. 2.

    Когато чушките омекнат, се добавят джанките и джодженът. Не се оставят да врат повече от 3 мин. Добавя се магданозът и се отстранява от огъня. Оставя се да изстине.

  3. 3.

    В хаванче се счукват заедно чесънът, джодженът, магданозът, солта и лимоновият сок. Добавя се по малко от зехтина, докато се получи кремообразна смес.

  4. 4.

    Супата се сервира студена със зеления сос.


Подходящи типове вина
Авг. 2009
Още подобни рецепти
Коментари