Начало За нас Реклама Контакти

Лучен коктейл

Снимка за Лучен коктейл
20
Време за приготвяне: 20 мин. + 3 часа мариноване
I
Степен на трудност - Лесна
Подходяща напитка - вино

Свеж, хрупкав и нежен, този ордьовър дава други измерения на простичкия лук - тук той е изискана съставка за по-специални случаи.

СъставНеобходими продукти за 4 порции

  1. за розовия лук:
  2. 2 глави червен лук, нарязани на полумесеци
  3. 500 мл вряща вода
  4. 120 мл сок от портокал
  5. 120 мл лимонов сок
  6. 60 мл сок от грейпфрут
  7. 1 ч. л. настъргана кора от грейпфрут
  8.  сол на вкус
  9. за гарниране:
  10. 1 авокадо, обелено и нарязано на кубчета
  11. 2 с. л. лимонов сок
  12. ½ скилидка чесън, пресована
  13. 4 листа айсберг или зелена салата
  14. 4 солени бисквити за гарниране
  15.  зърна от нар
  16.  сол на вкус
  17. за соса:
  18. 1 ч. ч. лек зехтин от маслиново кюспе (pomace, памъс)
  19. ½ ч. ч. студено прясно мляко
  20. 1 ч. л. горчица
  21. ч. л. лимонена киселина
  22. ½ ч. л. настъргана кора от лимон

  23.  сол на вкус

  24.  

Начин на приготвяне

  1. 1.

    Лукът се слага за 1 мин. във врящата вода, отцежда се, залива се с ледена вода и се подсушава. Към него се добавят трите вида цитрусов сок и кората, посолява се на вкус и се оставя да се маринова поне 2-3 часа. По този начин лукът придобива наситен розов цвят.

  2. 2.

    Авокадото се обърква с лимоновия сок, чесъна и сол на вкус.

  3. 3.

    Всички продукти за соса се слагат в подходящ съд за пасиране. Най-накрая се налива зехтинът. Пасаторът се пуска в сместа, като се изтегля бавно отдолу нагоре 2-3 пъти, докато се получи гъст сос.

  4. 4.

    В чаши за коктейл се подреждат на пластове сосът, зелената салата, лукът, авокадото и отново слой от розовия лук. Залива се със соса и се гарнира със зрънца нар и солена бисквита.
     


Подходящи типове вина
Дек. 2010
Още подобни рецепти
Коментари