Начало За нас Реклама Контакти

Лимонено ризото с шампанско

Снимка за Лимонено ризото с шампанско
40
Време за приготвяне: 40 минути
II
Степен на трудност - Средна
Подходяща напитка - вино

Ризотото е ястие-хамелеон. В зависимост от повода и нуждата може да е семпла засищаща гозба или пък изискано и впечатляващо с вкуса си блюдо, като тази рецепта, изпълнена с цитрусовата свежест на лимона и пенливото вино.

СъставНеобходими продукти за 4 порции

    1. 2 с. л. зехтин
    2. 2 с. л. масло
  1. 350 г ориз арборио
  2. 1 глава лук, ситно нарязана
  3. 100 мл шампанско или друго пенливо вино
  4. 1,2 л горещ пилешки или зеленчуков бульон
  5. 1 щипка шафран, по желание
  6. 1 с. л. фино настъргана лимонова кора
  7. 1-2 с. л. лимонов сок
  8. 2 с. л. сирене маскарпоне или фино крем-сирене
  9. 1 с. л. магданоз, ситно нарязан
  10.  сол и черен пипер на вкус

Начин на приготвяне

  1. 1.

    Зехтинът и половината масло се загряват. Слага се лукът и се разбърква на умерен огън 3-4 мин. Слага се оризът и се разбърква, докато стане прозрачен. Налива се виното и се разбърква, докато се поеме.

  2. 2.

    Бульонът се слага да ври леко заедно с шафрана. Черпак по черпак се налива в ориза при непрекъснато разбъркване. Следващото количество се добавя, когато предишното е напълно абсорбирано от ориза. Когато бульонът остане наполовина, се слага лимоновата кора.

  3. 3.

    След като се налее и последното количество бульон, ризотото се сваля от огъня, добавят се лимоновият сок, маслото и маскарпонето. Разбърква се и се сервира със ситно нарязания магданоз.


Подходящи типове вина
Февр. 2012
Още подобни рецепти
Коментари