Начало За нас Реклама Контакти

Лазаня с рикота и праз

Снимка за Лазаня с рикота и праз
80
Време за приготвяне: 80 минути
II
Степен на трудност - Средна
Подходяща напитка - вино

Сладостта на праза е в абсолютна хармония с накиселяващия млечен вкус на рикотата, като за баланса на комбинацията апетитно спомагат типични италиаснки продукти като сушените домати и босилека.

СъставНеобходими продукти за 4 порции

  • 9 листа лазаня
  • 5 стръка праз, нарязани на кръгчета
  • 2 с. л. зехтин
  • 1 с. л. масло
  • 3 с. л. сух вермут или бяло вино
  • 300 мл сметана
  • 1 ч. л. розов или шарен пипер, смлян
  • 300 г рикота
  • 100 г настърган пармезан
  • 3 с. л. сушени мариновани домати, ситно нарязани
  • 2 с. л. босилек, ситно нарязан
  • 1 с. л. магданоз, ситно нарязан
  •  сол и черен пипер на вкус

Начин на приготвяне

  • 1.

    Подходяща тавичка се намазва с масло и на дъното се подреждат 3 листа лазаня.

  • 2.

    Зехтинът и маслото се загряват, слага се празът и се задушава 7-8 мин. Добавя се вермутът и се оставя да се редуцира наполовина. Добавят се розовият пипер и сметаната. След като поври още 1 мин., се отстранява от огъня.

  • 3.

    Рикотата се разбърква с половината от пармезана, сушените домати, босилека, солта и пипера.

  • 4.

    Долният ред листа лазаня се намазват с половината от рикотата и се заливат с една трета от праза със сметаната. Слага се вторият ред кори, намазват се с останалата рикота и се заливат с половината от останалия сос. Подреждат се последните три листа, заливат се с последното количество сос и се поръсват с останалия пармезан, разбъркан с магданоза.

  • 5.

    Лазанята се оставя да постои 20 мин. и се запича 30 - 40 мин. във фурна, загрята на 180˚ С или докато се зачерви и листата омекнат. Преди да се нареже, се оставя да постои 15 мин.
     


Подходящи типове вина
Март 2013
Още подобни рецепти
Коментари