Начало За нас Реклама Контакти

Крем-супа от земни ябълки и лешници

Снимка за Крем-супа от земни ябълки и лешници
35
Време за приготвяне: 35 минути
I
Степен на трудност - Лесна

Земните ябълки са сладки и с приятен вкус на ядки, така че в тази фина зимна супа се спогаждат много добре с лешниците.

СъставНеобходими продукти за 4 порции

  • 1 с. л. масло
  • 1 с. л. олио
  • 1 глава лук, ситно нарязана
  • 1 скилидка чесън, ситно нарязана
  • 500 г земни ябълки, обелени и нарязани на кръгчета
  • 50 мл сух вермут или бяло вино
  • 800 мл зеленчуков или пилешки бульон
  • 50 г лешници, смлени
  • 1 ч. л. листа от прясна мащерка
  • 3 с. л. заквасена сметана, по желание
  • за крутоните:
  • 2 с. л. зехтин
  • 2 филии ръчен хляб
  • 1 ч. л. мащерка
  • ½ ч. л. пушен червен пипер, по желание
  • 2 с. л. запечени лешници, нарязани

Начин на приготвяне

  • 1.

    Маслото и олиото се загряват и се слагат лукът, чесънът и земните ябълки. Разбъркват се на умерен огън 6-7 мин. Слага се вермутът, разбърква се, докато се изпари. Заливат се с бульона, подправят се със сол на вкус и се варят 10 - 15 мин. или докато омекнат земните ябълки.

  • 2.

    За крутоните зехтинът се сгорещява, слага се хлябът, накъсан на малки хапки и мащерката. Разбърква се на умерен огън, докато се зачерви. Отстранява се от огъня и се прибавят пиперът и лешниците.

  • 3.

    В супата се добавят мащерката и лешниците. Оставя се да поври 3 мин. и се пасира. Сипва се сметаната и супата се поднася, поръсена с крутоните.

  •  
Ян. 2015
Още подобни рецепти
Коментари