Начало За нас Реклама Контакти

Крем супа от леща

Снимка за Крем супа от леща
50
Време за приготвяне: 50 минути
I
Степен на трудност - Лесна
Подходяща напитка - вино

Освен в добре познатата чорба, лещата може да се представи и в супа – пасирана и допълнена със зеленчуци. Ако идеята ви се струва интересна, струва си да обърнете внимание на тази традиционна еврейска рецепта.

СъставНеобходими продукти за 4 порции

  • 3 с. л. олио
  • 1 глава лук, нарязана на ситно
  • 100 г целина, нарязана на ситно
  • моркова, нарязани на кръгчета
  • 8 скилидки чесън, нарязани
  • картоф, нарязан на кубчета
  • 250 г червена леща
  • 1 л зеленчуков бульон
  • дафинови листа
  • лимон
  • ½ ч. л. кимион
  •  кайенски пипер или лютив сос на вкус
  •  сол на вкус
  •  черен пипер на вкус
  • 4 резенчета лимон за гарниране
  • 1 с. л. нарязан магданоз

Начин на приготвяне

  1. 1.

    В загрятото олио се слага лукът и се задушава 5 мин., докато омекне. Прибавят се целината, морковите, половината от чесъна и картофите. Разбъркват се 4-5 мин., докато започнат да омекват.

  2. 2.

    Прибавят се лещата и бульонът. Всичко се оставя да ври около 30 мин. или докато лещата се свари.

  3. 3.

    Прибавят се дафиновите листа, останалият чесън, сокът на лимона и супата се оставя да къкри още 10 мин. Изваждат се дафиновите листа и супата се пасира. Прибавят се кимионът, кайенският пипер и се подправя със сол и пипер на вкус.

  4. 4.

    Супата се налива в чинии и се сервира с резен лимон, магданоз и струйка зехтин.


Ноем. 2009
Още подобни рецепти
Коментари